FAMÓZNY RECEPT NA BEZLEPKOVÚ PIZZU OD JAMIEHO OLIVERA

1073
recept na bezlepkovu pizzu

Pizza patrí medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie jedlá na svete. Keď ste aj v neznámej krajine a máte rešpekt pred domácimi pochúťkami, tak viete že táto talianska klasika vo väčšine prípadov nesklame. A čoraz viac si pizzu ľudia radi pripravia aj doma. Je to rýchle, prispôsobíte si ingrediencie podľa svojich chutí a zasýti to viac členov rodiny. Ideálna situácia. Ale, čo ak máte bezlepkovú diétu? V mnohých reštauráciách už myslia aj na túto skupinu stravníkov. Ale aby ste si bezlepkovú pizzu vedeli pripraviť aj doma, tak  sme si pre Vás pripravili recept priamo od samotného Jamieho Olivera. Dobrú chuť! 

Ingrediencie: 

250 ml polotučného mlieka  

1 x 7 g vrecúško sušeného droždia  

2½ čajovej lyžičky medového cukru  

400 g bezlepkovej chlebovej múky a navyše na poprašovanie  

1 čajová lyžička xantánovej gumy  

1 lyžička jemnej morskej soli  

1 veľké vajce z voľného chovu  

olivový olej  

½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny  

2 lyžičky octu  

½  čerstvej bazalky 

(15g) 1 strúčik cesnaku  

1 x 400 g konzervované paradajky 

2 x 125 g buffalo mozzarella 

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 220 ° C / plyn 7. Do rúry vložte pizza plech alebo veľký plech na pečenie, aby sa zahrial.  
  1. Zahrejte mlieko na malej panvici na miernom ohni, až kým nebude vlažné, potom vložte 50 ml do pohára a pridajte droždie a cukor.. Dobre premiešajte a potom odložte na niekoľko minút, kým nezačne bublinkovať. 
  1. Múku, xantánovú gumu a soľ medzitým preosejte do veľkej misky a potom v strede pripravte studňu. 
  1. V samostatnej miske skombinujte vajíčko, 3 polievkové lyžice olivového oleja a zvyšné mlieko, potom nalejte do studne spolu s kvasnicovou zmesou. Zmes postupne spájajte vidličkou, až kým nevznikne hladké cesto. V malej šálke spojte sódu bikarbónu a ocot a potom ho rýchlo zamiešajte do zmesi.  
  1. Cesto vložte do mierne naolejovanej misky, zakryte navlhčenou utierkou a potom nechajte asi 1 hodinu na teplom mieste, alebo kým nedôjde k jeho nakysnutiu.  
  1. Medzitým urobte omáčku. Vyberte listy bazalky a odložte stranou, potom jemne nasekajte stonky. Olúpte a jemne nasekajte cesnak. Zahrejte olivový olej vo veľkej panvici na miernom ohni, potom pridajte stonky bazalky a cesnak. Varte niekoľko minút alebo opečte do zlatista. Nalejte konzervované paradajky, popučte ich, potom varte 5 až 10 minút alebo do zhustnutia. Vlejte do mixéra spolu s polovicou odložených listov bazalky, mixujte do hladka, potom dochutíte morskou soľou a čiernym korením. Po nakysnutí cesta rozdeľte cesto na štyri kúsky rovnakej veľkosti, poprášte ich na povrchu múkou. Rozvaľkajte ich do priemeru zhruba 30 cm a hrúbky 2 mm. Položte cesto na predhriaty pizza plech alebo plech na pečenie (musíte to urobiť v dávkach), potom rozotrite navrch pradajakovú omáčku a okolo okraja nechajte hrubú medzeru 2 cm. Navrch natrhajte mozzarellu a potom v horúcej rúre pečte 10 až 12 minút, alebo kým nebude do zlatista. Po vytiahnutí z rúry  pridajte listy bazalky na vrch a potom podávajte. 

Veríme, že sa Vám recept podarí a ak by to aj nevyšlo stále je možnosť objednania z reštaurácie 🙂 

Zdroj: jamieoliver.com

Zľavy na wellness pobyty

Leave a Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *